Geschiedenis

Schipper Richard en zijn vader zijn geboren Amelanders. Zij zijn in 2012 begonnen met rondvaarten naar de zeehonden. Ze hebben hun eerste schip overgenomen van Familie Metz genaamd de Riet. Hier hebben Ab en Richard 4 jaar mee gevaren. De Riet bleek niet zeewaardig genoeg, met windkracht 6 kon de Riet niet meer verantwoord met gasten door het zeegat.

Schipper Richard en zijn vader zijn altijd op zoek naar iets nieuws, toen kwamen ze de WL35 Brakzand tegen op Texel. Dit schip bleek de ideale afmeting en capaciteit te hebben. Daarnaast had dit schip iets wat nog niet eerder op Ameland was vertoont, het sleepnetvissen. Ab heeft ontzettend veel plezier in het uitleggen over wat er allemaal in de Waddenzee rondzwemt en is dus vaak op het achterdek van de Brakzand te vinden. De Waddenzee verbergt veel meer dan je denkt. In 2019 is de Brakzand helemaal onder handen genomen. Sinds dit jaar is de bemanning uitgebreid met matroos Marc.

Het Schip WL-35 Brakzand

Gebouwd in 1928 bij Jonker & Stans  in Hendrik Ido Ambacht.
Afmetingen  27,65 m lang 6 m breed.
Motoren 2x brons 50 pk diepgang 90 cm en maximaal 125 passagiers.

Tegenwoordig liggen er 2 x 150 pk Caterpillers in en is de diepgang 100 cm

Van 1928 tot eind jaren 60 gevaren als veerboot tussen Zoutkamp / Oostmahorn en Schiermonnikoog. De Brakzand  is in 1968 uit de vaart genomen. Daarna ingezet als peilboot en directie- boot voor Rijkswaterstaat. Eind jaren 70 in particuliere handen als sportvisboot / dagpassagiersboot.  Dat was in 1978 in Zurich te Friesland en sinds 1986 verkocht naar Texel, haven Oudeschild, en is de naam veranderd in Zeester. Daarna is er al gauw een vis installatie op gezet om met toeristen te gaan garnalenvissen. Op Texel is de zeester nog een keer overgenomen en in 2016 verkocht aan de huidige eigenaars: Familie Kiewied te Ameland.

Zij varen nu dagelijks met toeristen naar de zeehondenbank en onderweg natuurlijk sleepnetvissen.

De naam is nu WL35 Brakzand.

nl_NL